Nieuwe software voor opmaak EPC's - EPACT-programma verdwijnt

Nieuwe software voor opmaak EPC's - EPACT-programma verdwijnt

28/11/2014

 
Momenteel gebruiken de energiedeskundigen type A de Epact-software als webapplicatie om EPC's voor verkoop en verhuur van woningen te berekenen. Dit programma wordt buiten dienst gesteld op 28 november 2014. Vanaf 4 december kan de EPC-deskundige opnieuw energieprestatiecertificaten aanmaken, maar dan rechtstreeks via de energieprestatiedatabank van de overheid.
 
 

Gevolgen van de aanpassing van de EPC-software voor verkopers en verhuurders

Tussen 28 november en 4 december 2014 kunnen er geen EPC's opgemaakt worden. Het Vlaams Energieagentschap zal in deze periode een gedoogdbeleid toestaan voor woningen die worden aangeboden op de markt zonder geldig EPC. Vanaf 5 december zal het VEA de normale controleprocedures terug aanvatten.
 
 

Gevolgen van de aanpassing van de EPC-software voor EPC-deskundigen

EPC-deskundigen zullen in de toekomst moeten inloggen via de energieprestatiedatabank. Daar kan men via de nieuwe geïntegreerde webapplicatie de EPC-berekeningen maken en het certificaat direct downloaden. Er worden enkele functionaliteiten toegevoegd aan het programma, maar het inspectieprotocol en de algemene structuur blijven behouden.

 

 

Voordelen van de nieuwe EPC-software via de energieprestatiedatabank

 

  • De nieuwe software is netjes geïntegreerd in de energieprestatiedatabank. Energiedeskundigen hoeven dus maar eenmalig in te loggen om EPC's in te voeren, te downloaden en af te printen.

  • Door de centralisatie kan men met 1 login en paswoord energieprestatiecertificaten aanmaken en uitprinten. Gebruik van meerdere logins en paswoorden is dus niet meer nodig.

  • De onstabiele Citrix- en Java-omgeving van het oude Epact-programma is verleden tijd. Geen op maat configuratie en oplossen van Apple-, PC- en browserincompatibiliteiten met Epact meer.

  • Het verplicht toevoegen van een foto van de woning of appartement op het voorblad van het EPC is eenvoudig en rechtstreeks te doen met de nieuwe webapplicatie. Omwegen en tijdrovende trucjes via programma's van derden om de foto op het EPC te krijgen, zijn niet meer aan de orde.

  • Na het finaliseren en indienen van het EPC, kan de energiedeskundige het EPC-attest onmiddellijk plaatselijk opslaan en afprinten. Vroeger moest men soms uren wachten tussen het indienen van het certificaat in de Epact-software en het tevoorschijn komen op de energieprestatiedatabank.

 

 

 

Meer info over de wijziging van de EPC-software kan u vinden op de website van het VEA. 

 
 


Terug naar energie nieuws overzicht