Nieuwe isolatie premies vanaf 2012

Nieuwe isolatie premies vanaf 2012

27/09/2011

 
Vanaf 1 januari 2012 gelden in Vlaanderen nieuwe premies voor isolatiewerken aan woongebouwen. Er komt één premie van zes euro per vierkante meter dak-, muur- en vloerisolatie. Diverse 'luxepremies', zoals die voor buitenzonnewering, domotica en condensatieketels, worden geschrapt. Dit is te lezen in het Warmteplan van Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche. 

  

Huidige isolatie premies blijken achterhaald  

Het plaatsen van dakisolatie komt momenteel in aanmerking voor premies bij de netbeheerder, de Vlaamse overheid en lokale overheid met daarbovenop een fiscale aftrek van 40 procent op de factuur via de personenbelasting. In sommige gevallen ontvangt men meer premies bij het isoleren van een dak dan de uiteindelijke kost voor het plaatsen van de isolatie. De financiële steun voor muur- en vloerisolatie is in vergelijking bijzonder beperkt, zeker sinds de overheid begin 2011 besliste het belastingvoordeel voor muuisolatie en vloerisolatie te schrappen.

  

Nieuw premiestelsel vanaf 2012

Vlaams minister Freya Van den Bossche wil het ontwrichte premiestelsel aanpassen. Zo komt er vanaf 2012 een aangepast premiestelsel dat beter past in de huidige tijdsgeest. De nieuwe premies zullen gelden vanaf de eerste vierkante meter, waardoor nu ook daken van kleiner dan 40 vierkante meter onder het premiestelsel vallen. De nieuwe isolatie premie wordt evenwel begrensd op 120 vierkante meter.
 
Anderzijds worden een aantal minder zinvolle premies naar de prullenmand verwezen. Deze 'luxepremies' zoals Freya Van den Bossche ze noemt, verdwijnen. Premies voor condensatieketels verdwijnen, behalve voor de groep van beschermde afnemers (mensen die een sociale maximumprijs betalen voor hun energie).
 
 


Terug naar energie nieuws overzicht