Gloeilampen van 60 watt verdwijnen uit winkelrekken

Gloeilampen van 60 watt verdwijnen uit winkelrekken

30/08/2011


De gloeilampen van 60 watt verdwijnen vanaf 1 september 2011 voorgoed uit de handel. Deze acties opgelegd door de Europese Unie kaderen in een globaal energiebesparing-programma dat ons klimaat ten goede moet komen. De klassieke gloeilampen blijken niet meer van deze tijd, ze zijn rendabeler in het produceren van ongewenste warmte dan in het uitstralen van licht.
 
 

Gefaseerde verdwijning van de gloeilamp

De straffere gloeilamp-varianten van 100 en 75 watt werden al op 1 september 2009, respectievelijk 1 september 2010 uit de winkelrekken geband. Met de verdwijning van de 60 watt variante, kan men enkel nog de kleinere 25 en 40 watt lampen aanschaffen. Deze exemplaren blijven nog een jaar in omloop en verdwijnen definitief uit de handel op 1 september 2012. 
 
 

Ode aan de uitvinder van de gloeilamp

De wetenschapper Thomas Alva Edison, uitvinder van de klassieke gloeilamp, ontwikkelde zijn eerste gloeilampen in 1879. Deze uitvinding gaf zowel figuurlijk als letterlijk het licht aan de ons welbekende 24-uurs economie. De gloeilamp bleek snel onmisbaar in elk huishouden en is een ware mijlpaal in onze geschiedenis te noemen. Met de uitfasering van deze energieverslindende lampen komt er een symbolisch einde aan het Edison-tijdperk, de uitvinder van de klassieke gloeilamp. 
 
 
 
Heeft u mogelijks ook nog energieverslindende lampen in uw woning, dan kan u jaarlijks heel wat energie besparen door deze te vervangen door energiezuinige exemplaren. Vind energieauditoren in uw buurt voor een energieadvies en start uw jaarlijkse besparing.
 
 


Terug naar energie nieuws overzicht