Energieprestatiecertificaat afwezig bij 1 op 3 huizen

Energieprestatiecertificaat afwezig bij 1 op 3 huizen

23/08/2011


In 2010 beschikte 31 procent van de huizen niet over een geldig energieprestatiecertificaat bij verkoop of verhuur. Tegenover de 53 procent in 2009 is er dus een lichte verbetering te merken. Toch zal het Vlaams Energieagentschap (VEA) de controles op de aanwezigheid van de energieprestatiecertificaten bij huizen en appartementen bijkomend verscherpen. Dat meldde Vlaams minister van Wonen & Energie Freya Van den Bossche. 

Men verwacht dat deze cijfers bijkomend zullen verbeteren vanaf 2012 eenmaal de verplichting er is dat elke vastgoedadvertentie de EPC-score zal moeten vermelden. Europa eist namelijk dat vanaf 9 juli 2012 in elke vorm van publiciteit of reclame de energiescore te raadplegen valt. Elke koper of huurder heeft namelijk het recht om een indicatie te krijgen over de energiezuinigheid van de woning of appartement. Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) vindt de intrede van de verplichte vermelding een significante meerwaarde voor alle kopers en huurders in Vlaanderen.

Minister van Wonen en Energie Freya Van den Bossche heeft alvast een ontwerpdecreet klaargestoomd om de vermelding van de energiescore in vastgoedadvertenties te verplichten vanaf 1 januari 2012. "Als het parlement dat goedkeurt, kan de verplichting ingaan op 1 januari 2012", zegt Freya in de media.  


Terug naar energie nieuws overzicht