Batibouw 2011 - Energiezuinig bouwen en verbouwen

Batibouw 2011 - Energiezuinig bouwen en verbouwen

24/02/2011

 
Batibouw 2011, de grootste bouwbeurs in België, gaat dit jaar terug door in de Brusselse expohallen. Het belooft een interessante beurs te worden waar heel wat actuele en boeiende onderwerpen aan bod komen. Naast energiezuinig bouwen en verbouwen wordt er nu heel wat meer nadruk gelegd op het duurzame aspect.

 

De Batibouw thema's in 2011

Zoals bij vorige edities wordt er rond drie centrale thema's gewerkt. Deze thema's zijn bewust gekozen omdat ze enerzijds heel eigentijds zijn en anderzijds de prangende nood aan vooruitgang en initiatief in de bouwsector benadrukken. Meer dan tevoren komt het ecologische aspect bij het bouwen, verbouwen en renoveren aan bod.
 

Van energiezuinig tot energieneutraal bouwen en verbouwen

Ondertussen is iedereen het er over eens dat energie besparen een verstandige keuze is uit financiële overweging. Isolatie plaatsen, thermisch isolerende beglazing voorzien en de oude verwarmingsketel vervangen, zijn basisinvesteringen geworden in een bouwproject. In deze optiek blijft men weliswaar afhankelijk van externe energiebronnen die schaars en duur dreigen te worden. Deze tendens gecombineerd met een verhoogd ecologisch bewustzijn, nopen ons om er voor te zorgen dat onze woningen geheel onafhankelijk worden van dure externe energiebronnen. De energieneutrale woning, een van de hoofdonderwerpen op Batibouw 2011, voorziet in de eigen behoefte en geeft een duurzaam antwoord op de twijfelachtigheden van deze tijd. De energieneutrale woning blijkt tegelijkertijd een ecologische en financieel verantwoorde keuze. Elke nieuwbouw vereist bij wet dat een energieverslaggever, ook wel EPB-verslaggever genoemd, wordt aangesteld door de bouwheer. Deze energiedeskundige kan de bouwheer raad geven bij de ontwerpkeuzes die vorm geven aan een energiezuinige woning binnen het bouwbudget.
 

Energie-efficiënt renoveren

Wie bij een verbouwing of renovatie rekening houdt met energiebesparende maatregelen, zal op termijn een vooruitgang boeken op financieel vlak. Daarnaast wordt het leefcomfort in huis aanzienlijk verbeterd en verlaagt men de eigen impact op het milieu. De ecologische renovatie, kortweg de ecovatie, is de uitdaging van de komende jaren. Sinds vrij kort pas is de bouwsector enorm veel aandacht beginnen besteden aan oplossingen voor renovaties.

De ecovatie kan inhouden dat er voor de werken een energieaudit wordt uitgevoerd. De bestaande woning wordt energetisch doorgelicht en levert een energierapport op met mogelijke energiebesparende maatregelen. Aan deze maatregelen koppelt men in het verslag een financieel aspect, de terugverdientijd. Op deze manier kan men gericht acties ondernemen die zichzelf binnen een voorafbepaalde termijn terugverdienen.
 

Energiezuinige verlichting - Verlichting van de toekomst

De tijd van de eenvoudige gloeilamp is voorbij. Er zijn tal van energiebesparende alternatieven op de markt. Zo heeft men voor elke toepassing en sfeer een specifieke vorm van verlichting. Energiezuinige LED-lampen of hoogtechnologisch gestuurde domoticasystemen? Ontdek het allemaal op Batibouw 2011.

 

Data & openingsuren

Als particulier kan u Batibouw bezoeken van zaterdag 26 februari tot en met zondag 6 maart en dit tussen 10u en 18u30 in de weekend en tussen 11u en 19u30 op weekdagen. Bouwprofessionals zijn welkom op donderdag 24 van 10u tot 18u30 en vrijdag 25 februari tussen 10 en 21u00. De nocturne die doorgaat op donderdagavond 3 maart laat u toe om tot 23u te genieten van de talrijke beursstanden.

 

Tickets bestellen

De tickets kosten 12 euro. Als u online reserveert op de website van Batibouw krijgt u 2 euro korting. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is de toeging gratis.

 

Gratis kaarten

Als u gratis kaarten wenst voor Batibouw 2011 zoekt u best op internet. Er zijn tal van bedrijven die gratis kaarten aanbieden als u een eenvoudig mailtje stuurt. Ook worden er behoorlijk wat wedstrijden georganiseerd waar men gratis kaarten kan winnen.

 

Vergelijk gratis offertes voor alle keuringen, attesten en audits voor uw woning.

 


Terug naar energie nieuws overzicht