Thermografische warmte camera’s

Warmtecamera’s worden ingezet bij thermografisch onderzoek en visualiseren een deel van het niet-zichtbare spectrum, met name de infrarood straling die voorwerpen uitzenden. Deze camera’s winnen de laatste jaren enorm aan populariteit aangezien ze heel eenvoudig en op een niet-destructieve manier warmteverliezen zichtbaar maken voor het menselijke oog. Ze laten de thermograaf, of energiedeskundige indien het gaat over energieaudits van woningen, toe om van op een veilige afstand infrarood foto’s te maken. Door de technologische vooruitgang en de stijgende vraag naar thermografische warmte camera’s zijn ze tegenwoordig heel compact en enigszins betaalbaar te verkrijgen. 
 
 

Hoe werkt een warmtecamera?

In tegenstelling tot het menselijk oog en gewone fotocamera’s die enkel het zichtbare licht kunnen detecteren, is een warmtecamera gevoelig voor infrarood straling, ook wel warmtestraling genoemd. De elektronica in de camera is enkel gevoelig voor de niet-zichtbare infrarood stralen. De infrarood foto’s die men bekomt bij het thermografische onderzoek gelijken enigszins op gewone foto’s. Dit komt omdat er een voor ons zichtbare kleur digitaal wordt gekoppeld aan de temperatuur van een bepaald voorwerp. Temperatuurverschillen worden dus visueel vastgelegd in een voor ons zichtbare foto: de infrarood foto.

Warmtecamera’s behoeven geen licht om kwalitatieve beelden op te leveren. De warmtestralen worden radiometrisch gecapteerd wat wil zeggen dat er in een infrarood foto aan elk punt bepaalde temperatuurgegevens worden gekoppeld. Op deze manier kan men de foto’s achteraf onbeperkt digitaal bewerken om zo een optimaal interpreteerbaar warmtebeeld te bekomen. 

  Warmtecamera - Thermografische camera  
 
 

Thermografische toepassingen

Infrarood thermografie kent heel wat toepassingen. Zo wordt de infrarood camera onder andere ingezet in volgende sectoren:
 

  • Gebouwenthermografie 
  • Gasdetectie & lekdetectie 
  • Medische beeldvorming
  • Veterinair onderzoek
  • Elektrische sector
  • Militaire omgeving